backtotop

Flying Dutchman
Sky Services

Gyrokopter

Wat is een gyrokopter?

Een gyrokopter, ook wel een gyroplane genoemd,

ziet uit als een kruising tussen een helikopter en vliegtuig. De gyrokopter heeft, net als een helikopter, een rotor. De rotor van een gyrokopter wordt, in tegenstelling tot de rotor van een helikopter, tijdens de vlucht, niet door de motor, maar door de luchtstroom aangedreven. Dit wordt autorotatie genoemd.

Deze luchtstoom ontstaat door de voorwaartsbeweging van de gyrokopter. Een propellor, die aan de achterzijde van de gyrokopter geplaatst is, wordt door een motor aangedreven en zorgt voor de benodigde voorwaartsbeweging. Voor de start wordt de rotor kort aan de motor gekoppeld, om daarmee een start met een reeds draaiende rotor mogelijk te maken. Het voordeel is een veel kortere start.

Voordelen gyrokopter

Een gyrokopter heeft een kortere start- en landingsbaan dan een vliegtuig nodig.

Een vliegtuig kan, wanneer het te langzaam vliegt, overtrekken (stall). Dat is bij een gyrokopter onmogelijk. Met een gyrokopter kan men zeer langzaam vliegen. Bij voldoende wind kan de gyrokopter, net als een helikopter, in de lucht stilstaan.

Veiligheid

Doordat de rotor van de gyrokopter niet door de motor,

maar door de luchtstroom, aangedreven wordt (autorotatie), is de gyrokopter een van de veiligste luchtvaartuigen. Verder vliegt een gyrokopter zich vanzelf; hij is van zich uit stabiel. Dit in tegenstelling tot een helikopter. De stabiliserende werking van de rotor zorgt ervoor dat de gyrokopter zeer rustig en stabiel vliegt, zelfs in geval van turbulenties.

Onze gyrokopter krijgt elke 100 vlieguren een volledige onderhoudsbeurt. Dat komt overeen met circa 10.000 km. Deze onderhoudsbeurt wordt uitgevoerd door een daartoe bevoegd bedrijf.

Geschiedenis van de gyrokopter

Nadat de spaanse ingenieur Juan de La Cierva in 1919 een

goede vriend en piloot in een vliegtuigongeluk, veroorzaakt door overtrekken (stall), verliest, begint hij een vliegtuig te ontwikkelen, dat niet kan overtrekken. In 1924 bereikt hij zijn doel met de „La Cierva C4“, de eerste gyrokopter.

Gyrokopter

Met welke gyrokopter vliegt Flying Dutchman Sky Services?

Wij vliegen met een M24 VIP Orion van de zeer bekende italiaanse fabrikant Magni Gyro. Het is een luxe 2-zitter, waarbij de piloot en de passagier naast elkaar zitten. De volledig gesloten cabine is verwarmd, zodat we ook bij lagere temperaturen, zelfs in de winter, kunnen vliegen. De M24 heeft een volledig dubbele bediening. De passagier kan de gyrokopter dus ook vliegen. U wilt dat ook eens proberen? Voor meer informatie zie piloot voor een dag.


FAQ

Een lijst met veelgestelde vragen

Wat is een gyrokopter?

Een gyrokopter, ook wel een gyroplane genoemd, ziet uit als een kruising tussen een helikopter en vliegtuig. De gyrokopter heeft, net als een helikopter, een rotor. De rotor van een gyrokopter wordt, in tegenstelling tot de rotor van een helikopter, tijdens de vlucht, niet door de motor, maar door de luchtstroom aangedreven. Dit wordt autorotatie genoemd. Deze luchtstoom ontstaat door de voorwaartsbeweging van de gyrokopter. Een propellor, die aan de achterzijde van de gyrokopter geplaatst is, wordt door een motor aangedreven en zorgt voor de benodigde voorwaartsbeweging.

Met welke gyrokopter vliegt Flying Dutchman Sky Services?

Wij vliegen met een M24 VIP Orion van de zeer bekende italiaanse fabrikant Magni Gyro. Het is een luxe 2-zitter, waarbij de piloot en de passagier naast elkaar zitten. De volledig gesloten cabine is verwarmd, zodat we ook bij lagere temperaturen, zelfs in de winter, kunnen vliegen. Voor meer informatie zie gyrokopter.

Welke voorwaarden gelden voor het, als passagier, vliegen in een gyrokopter?

U bent fysisch en geestelijk gezond, Uw leeftijd is minstens 10 jaar, Uw lengte is minstens 1,20 m, Uw gewicht is niet meer dan 100 kg. Personen met een hartaandoening of bewegingsstoringen, mogen helaas niet meevliegen. Bij een leeftijd van minder dan 18 jaar is schriftelijke toestemming van een ouder noodzakelijk. Bij een leeftijd minder dan 16 jaar, moet één van de ouders persoonlijk aanwezig zijn, de schriftelijke toestemming is dan niet nodig. Neemt U a.u.b. Uw paspoort of identiteitsbewijs mee.

Moet ik speciale kleding dragen?

Wij adviseren gemakkelijke kleding te dragen. Een rok of jurk is lastig bij het in- en uitstappen. Afhankelijk van het weer heeft een korte of lange broek de voorkeur. Schoenen met hoge hakken kunt U ook beter niet dragen. Wanneer het in de zomer 30° is, is een T-shirt of een blouse prima. De gesloten gyrokopter heeft weliswaar verwarming, in het voor- en najaar adviseren we toch een vest of een jasje te dragen. In de winter is een winterjas aan te bevelen. Afhankelijk van het weer, adviseren wij een zonnebril te dragen.

Zijn er andere praktische adviezen?

Er is geen toilet aan boord 😊. Daarom is het beter vóór de vlucht niet te veel te drinken. Kort vóór de vlucht nog even een toilet bezoeken, is ook geen slecht idee.

Mag ik tijdens de vlucht foto’s maken?

Ja, wij adviseren het zelfs om foto’s te maken, als herinnering aan deze mooie belevenis.

Mag ik tijdens de vlucht met de piloot spreken?

Ja, alhoewel veel gasten tijdens de vlucht sprakeloos zijn, is spreken toegestaan. U heeft tijdens de vlucht een koptelefoon en een microfoon, waarmee U met de piloot kunt spreken. Wanneer de piloot echter bijv. met de toren van een vliegveld spreekt, is het niet toegestaan dat U spreekt.

Mag ik tijdens de vlucht zelf vliegen?

Vanuit de passagiersstoel kan gevlogen worden. Alle bedieningselementen, zoals stick, gas en pedalen, zijn aanwezig. Tijdens rondvluchten is dat echter niet de bedoeling. Wanneer U zelf zou willen vliegen, kies dan voor de “Piloot voor een dag” boeking.

Is het mogelijk de route zelf te bepalen?

Bij de rondvluchten zijn, in overleg met de piloot afwijkingen van de standaard route mogelijk. Geef dit voor de boeking aan, bijv. per email. De uiteindelijke beslissing ligt bij de piloot. De veiligheid heeft natuurlijk de hoogste prioriteit. Ook voorschriften kunnen het onmogelijk maken aan Uw verzoek te voldoen. Wilt U meer invloed op de route, wilt U een bepaald object of een bepaalde locatie bezichtigen, inspecteren of fotograferen, kies dan voor een doelvlucht.

Wanneer kan er gevlogen worden?

Er kan gevlogen worden van een 1/2 uur vóór zonsopgang tot een 1/2 uur na zonsondergang. Openingstijden van vliegvelden kunnen dit nog beperken. Het weer kan een oorzaak zijn niet te vliegen, wanneer bijv. het zicht niet voldoende is door regen, mist, of bij te lage bewolking.

Spreekt de piloot Nederlands?

De piloot is een Nederlander. Hij spreekt Nederlands, Duits en Engels.

Uw vraag staat er niet bij?

Heeft U nog vragen, neem dan contact met ons op.

© Flying Dutchman Sky Services B.V. | info@gyro-FDSS.com | Colofon | Datum laatste wijziging: 14 10 2018-c | facebook_icon